RADICAAL

Radicaal worden ze genoemd, ze zouden moeten deradicaliseren of gederadicaliseerd worden. Zoals vaak, verraadt een vreemde woordenschat een verwrongen kijk. ‘Radicaal’ is afgeleid van ‘radix’, het Latijnse woord voor ‘wortel’. Het radicale heeft wortels. Hebben de IS-strijders wortels? Zijn ze niet eerder ontworteld? Losgeslagen? Zo ontworteld dat ze bereid zijn om gelijk wat te doen: vrouwen verkrachten, zichzelf opblazen, ziekenhuizen bombarderen, Palmyra verwoesten…

Mensen hebben wortels nodig: in de samenleving, in de familie, bij vrienden, in de taal die ze spreken, in herinneringen, in beloftes… De ontwortelde voelt zich nergens thuis, heeft geen enkele band, voelt zich met niets of niemand verbonden. Heeft verleden noch toekomst, en voltrekt wat nooit zou mogen gebeuren, nu.

 

One thought on “RADICAAL

  1. Beste Dirk,
    Dat is interessant, “geworteld zijn in beloftes”, zo had ik het nog niet bekeken, geworteld zijn in de toekomst, of in aan te gaan engagement. Dat is een mooie basis, fundament, grond, wortel … om op te bouwen. Ook een belofte voor samenleven in diversiteit? Wat we elkaar beloven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.