HET GELIJK VAN DE KIEZER

Daar gaan we weer. ‘De kiezer heeft altijd gelijk.’

Neen. De  kiezer heeft niet altijd gelijk. Wat de kiezer beslist heeft, moet worden uitgevoerd. Dat is de wet van de democratie. Maar vaak heeft de kiezer geen gelijk, vaak heeft de kiezer een domme stem uitgebracht. Voorbeelden genoeg: Duitsland 1933, VS 2016 – om er slechts twee te noemen.

En ja, de kiezer voelt zich vaak niet erkend. Maar die kiezer die beweert geen gehoor te vinden, brengt dan vaak een stem uit die enkel voortkomt uit een anti-institutionele rancune. En dat is nefast.

Of de kiezer op zoek naar erkenning geeft zijn stem aan een narcist. Want iedereen weet: bij een narcist vind je gehoor.

2 thoughts on “HET GELIJK VAN DE KIEZER

  1. Over ironie gesproken, de kiezer heeft net zomin altijd gelijk als je bij een narcist gehoor vindt. Daarentegen helemaal juist is jouw stelling dat de kiezer vaak een domme stem uitbrengt. Kijk nu eens naar je Noorderburen, waar een kwart van de kiezers zijn stem heeft gegeven aan een populist; om niet te zeggen, een neofascist. En ja, Wilders is ook een narcist, net als Trump of die gek in Argentinië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.