NEEM EN EET

Op bezoek in de abdij lopen we de eetzaal binnen. Aan het plafond hangt het Laatste Avondmaal – in prachtig stucwerk door de zeventiende-eeuwse meester kalksnijder Jan Christiaen Hansche. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten in deze plechtige ruimte heerst er geen gewijde stilte op het moment dat Jezus het brood breekt en zegt: ‘Neem en eet, want dit is mijn lichaam. Doe dit om mij te gedenken.’ Het tafereel dat ten grondslag ligt aan de christelijke eucharistieviering, wordt hier voorgesteld als een gezellige bijeenkomst. De sfeer is gemoedelijk, de apostelen zijn aan het babbelen, Johannes wil zo dicht mogelijk bij Jezus zitten, en het is alsof Judas, die ervanonder muist, eventjes zijn handen gaat wassen. Omdat we ze altijd als heiligen en martelaren afgebeeld zien, zijn we het vergeten: dit waren vrienden… En wat is het rijk Gods, tenzij vriendschappelijk samenzijn met een glas wijn?

2 thoughts on “NEEM EN EET

  1. Net ook naar de ‘Abdij van het Park’ gegaan. Het koor in de kerk, 300 jaar ongewijzigd gebleven. Het stucwerk in de eetzaal en de bibliotheek: ongelooflijk! Nog nergens iets dergelijks gezien! Indrukwekkend!

  2. Was vandaag ook in de abdij Park van Heverlee/Leuven. Het eerste meuseum waar je, op een bepaald ogenblik, uitgenodigd wordt om achterover te gaan liggen in een comfortabele zetel, om de stucwerken aan het plafond beter te kunnen bewonderen en te fotograferen. Dat is echt wel hemels. Wel vind ik het jammer (maar subjectief) dat de sfeer van een echte abdij een beetje verloren gaat. Het is nu een echt museum geworden, met veel volk, met prachtige stukken en goede audio-toelichting, maar er zijn helaas geen 12 paters meer, zodat ze dus ook geen abt meer hebben. En, nog erger, ze hebben veel van hun kostbaarste boeken en mansucripten moeten verkopen uit armoede. Wat ze daarna hadden geschonken aan de universitaire bibltioheek van KUL, is grotendeels in vlammen opgegaan daar. Dat is toch om te huilen! Toch zeker een aanbeveling waard om deze abdij en hele omgeving te bezoeken. En dit alles dank zij de stad Leuven! Danku! 900 jaar geschiedenis bewaren voor de toekomst is niet niks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.